Verfenso.nl 

Gebruiksadvies

AMAZONA KRIJTVERF GEBRUIKSAANWIJZING
Maak voor het schilderen altijd de ondergrond goed schoon en vetvrij. Olie of roest verwijderen voor u gaat schilderen. Anders krijgt u vlekken in de verf. In principe kunt u schilderen zonder dat u hoeft te schuren of gronden, hierbij zijn uitzonderingen, laminaat adviseren wij u wel te schuren anders pakt de verf onvoldoende en vloeren en bepaalde houtsoorten kunnen bloeden en die moet u eerst behandelen. Als u de pot verf pakt altijd eerst even omkeren en goed schudden en na opening goed roeren om de bestanddelen van de verf goed met elkaar te mengen. De verf kunt u aanbrengen met een kwast op meubels heeft de voorkeur, maar op vloeren (vlakke) kan het ook met een roller en op hele gladde oppervlakken ook met een spons. De verf goed laten drogen op meubels kunt u na zo’n twintig minuten weer verder met de volgende laag op vloeren moet u het iets langer laten drogen. Krijtverf lijkt optisch snel droog maar u moet zich realiseren dat dit het oppervlak is en het echt uitdrogen dagen in beslag neemt. De eerste paar dagen bij meubels wat voorzichtig zijn is niet onverstandig. Het opbouwen van meerdere dunne lagen maakt de Amazona  krijtverf veel en veel sterker en het is dus verstandig om meerdere dunne lagen aan te brengen en dat is beter dan 1 dikke laag. De meubels adviseren wij altijd af te werken met Amazona boenwas of ecofinish,de vloeren of trappen altijd af werken met Ecofinish .U kunt Amazona krijtverf verdunnen met water zodat u een roller kunt gebruiken voor het aanbrengen van de verf of het kunt aanbrengen met een spons om een mooie look te krijgen, hiervoor zijn een groot aantal technieken. Maar u kunt ook heel erg goed werken met de colorwax of kalkwas.

Vlekken in krijtverf: hoe kunt u dat voorkomen?

Allereerst het komt niet door de verf van Amazona. U zou dat gehad hebben met alle soorten krijtverf. Amazona krijtverf is namelijk een ademende verf en als er bestanddelen onder de verf zitten komen die door de krijtverf heen naar buiten. Daarom zeg ik altijd schuren en gronden is niet nodig, maar gebruik wel je goede verstand, want als een meubelstuk vol zit met olie zal je het toch eerst goed moeten schoonmaken. Klopt ook daarom heeft Amazona Ecoclean het woord zegt het al “Clean “ dat is een milieuvriendelijke ontvetter en cleaner.

Je kan dus vlekken krijgen door olie en door boenwas dat hebben we besproken wat kan de andere oorzaak zijn….teakhout, mahonie en eikenhout bevatten kleurstoffen, tannine en looizuur die in water oplosbaar zijn.
Als dat hout in aanraking komt krijtverf, wat een verf is op waterbasis trekt dit in de verf en kan dat gaan ‘bloeden’ of ‘doorslaan’: de kleurstoffen die in het hout zelf zitten, komen door de verf heen komen. Voor alle duidelijkheid dit zal gebeuren bij alle verven op waterbasis en ligt dus niet aan Amazona krijtverf. Je ziet dit heel snel na het aanbrengen van de eerste verflaag. Dan zie je lelijke roze-gele tot bruine vlekken en verkleuringen. Opnieuw verven helpt niet.


Je kan het niet zien of dit gaat gebeuren en je moet het gewoon uit testen of dat gaat gebeuren of niet: het ene eiken kastje bloedt wel, het andere niet. Dat hangt er eigenlijk van af of het eikenhout ooit goed is ingewaterd; door een eerder contact met water zijn de looistoffen al uit het getrokken. De zogenoemde koloniale teak is een ander voorbeeld waar het ‘bloeden’ vaak optreedt, maar er zijn meer lastige houtsoorten wat dit betreft: merbau en mahonie bijvoorbeeld. Je merkt dit direct als je met een lichte kleur verf werkt. Bij andere kleuren gebeurt dit ook, maar het is alleen vaak niet zichtbaar.

Vlekken in krijtverf: hoe behandel je die?

Hoe het probleem ontstaat begrijpen we nu, maar nu de vraag, hoe los je dit op? Het beste is om een isolerende laag te zetten tussen het hout en de verflaag, anders blijven die kleurstoffen, soms wel een jaar later, door de verf en de vernis of was heen komen. Wij adviseren een primer tegen het ‘bloeden’ van Alabastine, hier hebben wij hele goede ervaringen mee. Twijfel je ? test het eerst of behandel het van te voren met Albastine om bloeden te voorkomen. Het spreekt voor zich dat alle vlekken die op water inwerken zoals roest verkleuringen veroorzaken in Amazona krijtverf dus behandel die eerst. Albastine is een goed werkend middel en effectief, wat goed helpt en een goedkoper alternatief is French Polish ook wel bekend onder de Engelse naam Sellac.

Share |